perholmberg.net

Så undviker du datavirus

1. Tänk kritiskt

Tro det eller ej, men mitt bästa tips för att inte få virus i datorn är att tänka kritiskt. Virusmakarna använder fula knep för att aktivera viruset.

Det klassiska exemplet är e-postbilagor som till synes ser ut att komma från en vän. Avsändaren är dock förfalskad och bilagan är i själva verket inte alls vad det sägs vara utan ett virus. Om du öppnar bilagan blir din dator smittad och viruset skickar vidare viruset till dina vänner, med dig som avsändare. Om du får en fil som ser ut att vara från en vän, försäkra dig att filen ifråga kommer från din vän.

Ett annat vanligt sätt att få virus är att man accepterar att starta igång program eller installationsprogram av tilläggsmoduler från webbläsaren. Acceptera endast detta om det är ett stort företag som du fullständigt litar på.

Vem som distributerar en programvara är högst väsentligt. En tryckt CD är mycket mer att lita på än en hemmabränd.

2. Uppdatera programvaran

Ett mycket vanligt sätt för virus att sprida sig i dagens datornätverk att genom att utnyttja säkerhetshål i vanliga program. Men frukta ej, ty hjälp finns och de kallas uppdateringar (notera en viss sarkasm här).

Om du använder Windows så är det första du ska göra att applicera alla viktiga uppdateringar från Windows Update webbplats. Detta är en enkel procedur men det kan ta tid att ladda ner alla fixar om du använder modemuppkoppling. Genast har du gjort din dator mer inbrottssäker från nätet, om än bara för tillfället.

Så när du tankat hem alla de där fixarna kanske du tänker att "nu var det gjort". Fel tänkt. Den moderna datahistorien talar om för oss att om en eller flera säkerhetshål har upptäckts i en programvara så finns det stor risk att det finns flera. Det innebär att man regelbundet får göra om proceduren; kolla om det finns några säkerhetsuppdateringar och i så fall installera. Microsoft har insett att de inte kan skriva säkra program och har därför en funktion för automatiska uppdateringar i Windows XP. Integritetskränkande tycker en del, men hur som helst behändigt för Svenssonanvändaren.

En mer radikal lösning på program med säkerhetsproblem är att byta till andra program. För att ta ett bra exempel (!) kan du byta från Outlook till en konkurrents e-postprogram. Nackdelen är att du behöver lära dig ett nytt program samt att kompatibelitetstrassel kan uppstå.

3. Skaffa kunskap

Kunskap är makt! Det gäller även vid bekämpning av virusspridning.

Många program kastar med gjädje varningsmeddelanden i ditt ansikte med information om risken du tar om du fullföljer vad du försöker göra. Läs denna information! Lär dig vad förstå vad står där. Om du är osäker: Avbryt!

Vissa filer kan innehålla virus, andra inte. Bilder och ljud kan inte innehålla virus. Program, skript och makron kan innehålla virus.

På filändelsen kan man se av vilken typ filen är. Filer med ändelsen EXE, PIF eller VBS kan innehålla virus. Windows gömmer gärna filändelserna av estetiska orsaker, men detta går att ändra. För att ta reda på vad filändelserna betyder så kan man titta i en lista.

4. Installera brandvägg

Om du använder Internet bör du ha en brandvägg installerad. En brandvägg fungerar som en tullpolis mellan din dator och nätet.

Det finns i huvudsak två typer av tillvägagångssätt för en brandvägg. Det första är programbaserat; du ställer in vilka program som får kommunicera utåt. Oftast finns det två lägen för ett program: Kommunikation som klient (din dator måste ta initiativet för kommunikationen) och kommunikation som server (valfri dator får koppla upp sig mot dig). De flesta program klarar sig med klienträttigheter. Peer-to-peer-applikationer (t ex ICQ) kräver dock serverrättigheter för att fungera. Det andra tillvägagångsättet är portar och IP-adresser. Detta sätter vilka andra datorer som får kommunicera med din och med vilka tjänster. Att jonglera med portar och IP-adresser kräver förståelse hur kommunikationsspråket TCP/IP fungerar och är därför för experter med särskilda krav; programbaserade lösningar är det naturliga valet för de flesta.

Författaren till detta dokument använder gratisvarianten av ZoneAlarm, som jag kan rekommendera till alla typer av användare.

5. Skaffa antivirusprogram

"Va?" kanske du tänker; ska han börja tipsa om antivirusprogram först nu? Ja, säger jag, och jag har en liten baktanke med det.

Antivirusprogram tar kraft från din dator. Som regel har antivirusprogram en demon som ligger och kollar efter virus hela tiden. Mitt råd för en snabbare dator är att avaktivera detta men istället vara noggrann att att manuellt virusskanna alla nya filer man får in i datorn.

Det kommer nya virus hela tiden. Antivirusprogram förlitar sig i huvudsak på långa listor av virusdefinitioner för att känna av och ta bort virus. Utan virusdefinitionen så kan ofta antivirusprogrammet inte hitta viruset. Vad heter det magiska botemedlet för detta? Om du läst ovan så gissade du nog rätt; uppdateringar! Man prenumererar på dessa uppdateringar och de brukar kosta pengar. Men här ska man inte vara snål; ett ouppdaterat antivirusprogram är ett svagt skydd.

Så ska man satsa på ett antivirusprogram? Om du får in många okända filer i datorn utifrån; ja. Om inte så har du goda chanser att klara dig med de fyra första åtgärderna.