GPS-mottagare

Grundläggande termer

Dessa är några grundtermer på funktioner som finns i det flesta gps-mottagare (framför allt de handhållna):

[Foto på Geko 201 markering av waypoint] Att skapa en waypoint för där man står är oftast ett enkelt handgrepp. På Geko håller man nere OK-knappen.

En waypoint, eller brytpunkt som det brukar heta på svenska, fungerar som ett bokmärke är inget mer avancerat än ett lagrad position. Du kan låta gps-mottagaren peka mot en viss waypoint. Du kan skapa en waypoint på det stället du är, för att senare hitta tillbaka till samma ställe.

En rutt (route) är en lista av waypoints. Det möjliggör enkel hantering om du ska besöka ett visst antal platser i en förutbestämd ordning. Man kan också se det som en startplats och en målplats med ett visst antal via-punkter.

Ett spår (track) är resultatet av en loggning över var du har varit, och när. Om man inte har karta i sin gps kan man överföra spåret till sin PC och där lägga på en karta (med till exempel GPS TrackMaker). Du kan vanligtvis ställa detaljgraden av spårloggning. En detaljerad loggning tar naturligtvis mer minne i gps:en.

Antal waypoints, rutter och spår du kan lagra är beroende på storleken på minnet i gps-mottagaren. Det brukar dock vara rätt väl tilltaget.

För olika användningsområden

Man kan grovt dela in konsument-gps:er i följande kategorier:

[Foto på Garmin eTrex] Till de handburna enheterna hör Garmins eTrex-serie. (På bilden Garmin Vista HCx.)

Funktioner

Om du funderar på att köpa en gps, kan du fundera på vilka av nedanstående funktioner du behöver (eller bara vill ha!):

[Foto på baksidan av Geko] Garmin Geko 201 har en port mot gamla serieporten på PC. Nyare gps-modeller har ofta usb-port istället.

Antenner och känslighet

GPS-systemet har en begränsning på hur bra noggrannhet man kan få ut. Den noggrannhet man får i sin gps-enhet beror till största del på hur bra enheten är på att ta emot signalerna från satelliterna. Det är främst under täta trädkronor som man märker vad en gps-mottagare verkligen går för. Stadsmiljö är också plats där enklare gps-mottagare kan få problem, då ofta gps-signalerna studsar i husväggarna.

Ett tag var det en del prat om patch-antenn versus antenn av quad helix-typ. Många förespråkade att quad helix var bättre, och det låg säkert något i det, även om det var en generalisering.

Sedan kom SiRF Star III-chipset, vilket satte en ny standard med sin förmåga att behålla satellitkontakten under svåra mottagningsförhålladen. (Fast det är kanske bäst att påpeka att det inte är en regelrätt standard, utan en produkt från ett företag.)

Hösten 2007 lanserade Garmin en ny serie modeller med chipset "MTK", den så kallade H-serien (modellerna har ett H i namnet). Jag har hört mycket gott om den höga känsligheten på detta MTK-chips, vad efter vad jag hittills själv testat så verkar det stämma. Jag har mottagning inomhus i min lägenhet!