Per Holmbergs webbtips:

Webbadressdesign

Att bestämma webbadressen till sin webbsida är också en slags design. Jag skulle vilja säga att det är en mindre vetenskap faktiskt.

Med webbadress menar jag vad som på engelska förkortas till URL eller URI.

En bra webbadress ska ha följande egenskaper:

Flera av punkterna ovan hör ihop, men i viss mån kan de också tala emot varandra vilket kan göra skapandet av den ultimata webbadressen en klurig historia.

Hur skapar jag en "stabil" adress?

Om vi tittar på den viktigaste egenskapen, att en adressen inte får ändras, så är ofta problemet att man i olika tider har olika meningar med ett ord. Detta kan skapa "namnkonflikter". Man undviker problemet genom att lägga in en tidsfaktor i adressen som talar om när sidan eller objektet publicerades. En del föredrar att varje objekt får en tidsstämpel; en lång radda siffror. Eftersom detta bryter mot att en adress ska vara möjlig att komma ihåg, brukar jag endast köra med årtal. Med lite planering klarar man sig igenom ett år utan nämnda namnkonflikter.

Hur plockar jag bort filändelsen?

Det är oftast ingen bra idé att plocka bort filändelsen på den fysiska filen. Istället ska man låta webbserverprogramvaran göra jobbet. För Apache webbserver heter den passande funktionen Content negotiation eller MultiViews. Dessa låter dig ange filnamn utan filändelse. Content negotiation/MultiViews är avaktiverat som standard av prestandaskäl och tyvärr låter inte billiga webbhotell och gratiskonton dig att aktiverat det.

Länkar

Förra tipset: Använd inte gammal webbstandard
Nästa tips: Rätt MIME-typ på XHTML-filer
© Per Holmberg [kontakt]. Sidan senast uppdaterad 2004-04-28. Till toppen av sidan